bästa mascaran för äldre

Bästa mascaran för äldre

Med åldern genomgår våra ögonfransar naturliga förändringar. Det är vanligt att fransarna blir märkbart tunnare och kortare ju äldre vi blir. Dessutom kan de bli mer sköra och benägna att gå av på grund av hormonella förändringar och långsammare cellförnyelse. Ögonfransarnas tillväxtcykel saktar ner, vilket innebär att nya fransar inte ersätter de som faller av lika snabbt som tidigare. Sammantaget leder detta till glesare fransrader som kan få blicken att se tröttare ut. Dessa utmaningar gör att många äldre kvinnor upplever att deras fransar inte har samma fyllighet eller längd som förr, och därför ställs specifika krav på mascaran för att ge önskad effekt.

Egenskaper hos en bra mascara för äldre kvinnor

En mascara som passar mogna ögon behöver uppfylla flera krav för att hantera förändringarna ovan. Volymgivande och förlängande effekt är ofta avgörande, eftersom tunnare och kortare fransar behöver extra hjälp för att framhävas. Formulan bör vara lätt och flexibel så att den inte tynger ner fransarna – en silkeslen, lätt mascara lägger sig jämnt och bekvämt på fransen utan att klumpa.

Vidare är kladdfri och smulfri formula ett måste. Äldre ögon kan vara känsligare och även tåras lite lättare, så mascaran bör sitta på plats hela dagen utan att rinna eller fälla svarta flagor under ögonen. Vattenfasta eller så kallade tubmascaror (som formar små “tuber” runt fransarna) är populära alternativ då de inte smular och klarar tårar bättre. Allergivänlighet är också viktigt – leta efter produkter som är ophthalmologiskt testade och anpassade för känsliga ögon, så minskar risken för irritation på den tunna huden runt ögonen.

En bra “senior”-mascara är också uppbyggnadsbar, det vill säga att du kan lägga flera tunna lager för ökad effekt utan att det klumpar sig. Det gör att du kan anpassa looken från naturlig till mer dramatisk efter behov. Slutligen bör mascaran vara lätt att ta bort – med åldern blir huden runt ögonen tunnare och fransrötterna känsligare, så att kunna tvätta av mascaran utan hårt gnuggande är viktigt för att undvika att fransarna slits. En mascara som löser upp sig lätt med ljummet vatten eller mild remover minskar slitaget på både fransar och ögonhud.

Skillnaden mellan olika mascaraborstar och resultatet

Mascaraborstens utformning har stor inverkan på hur resultatet blir, och olika borstar lämpar sig för olika franstyper – något som är extra viktigt att tänka på när fransarna förändrats med åldern. Här är några vanliga borsttyper och hur de påverkar appliceringen och effekten:

  • Tjock, fluffig borste: Stora, tjocka mascaraborstar med tät borst fångar upp mycket formula och ger rejäl volym och fyllighet. De kan skapa intrycket av tätare, “fladdriga” fransar. Dessa borstar passar bra om du redan har relativt många fransar, men för glesare fransar kan de vara svårare då den stora borsten riskerar att missa de kortaste stråna. Om du har större ögon kan en sådan borste dock ge ett effektfullt intryck av större blick.
  • Smal, kamliknande borste: Långa, smala borstar med fina tätare “kam-tänder” eller piggar är idealiska för korta eller tunna fransar. De små piggarna separerar fransarna väl och kommer ända ner till rötterna, vilket ger bra längd och definition utan klumpar. En smal borste fångar upp även de finaste och kortaste fransarna – perfekt om dina fransar blivit glesare. Resultatet blir naturligt definierade fransar som går att bygga upp med flera lager för mer volym​. Experter menar att en tunnare borste är lättare att kontrollera och kan se till att även nya, tunna fransstrån täcks från rot till topp. Stora borstar, däremot, kan missa många små fransar och lätt klumpa ihop mascaran på glesa fransrader. Därför föredrar många mogna kvinnor en smalare borste för precision.
  • Böjd borste: En böjd mascaraborste är utformad för att lyfta och böja fransarna uppåt. Den följer ögats form och hjälper till att skapa en omedelbar fransböj, vilket särskilt hjälper om man har raka eller nedåtriktade fransar. Den kurvade formen gör att alla strån täcks jämnt och får stöd att hålla böjen. En böjd borste kan därmed öppna upp blicken mer, vilket är fördelaktigt för ögon som blivit lite “tyngre” med åldern.
  • Timglasformad borste: Denna borste är smalare vid mitten och bredare vid ändarna, som ett timglas. Den kombinerar effekterna av tjocka och smala borstar. Timglasborsten passar utmärkt för glesa fransar – de täta stråna i borsten bygger både volym vid rötterna och fördelar mascaran jämnt ut mot topparna. Resultatet blir både längd och volym, vilket ger ett intryck av en fylligare fransrad även om dina egna fransar är få. De olika långa borsthåren hjälper också till att separera fransarna och undvika klumpar, trots att mycket formula appliceras.
  • Plastborste med piggar: Många moderna mascaror har borst av gummi eller plast med korta piggar istället för traditionella fiberdon. Plastpiggsborsten är ofta väldigt flexibel och kan nå alla vrår; den ger ifrån sig lagom med mascara och kammar igenom fransarna noggrant. Fördelen med dessa är att de applicerar mascaran jämnt och snabbt – perfekt om man vill täcka fransarna med färg med bara ett par drag. Dessutom är risken för klumpar mindre, då piggarna reder ut fransarna. En sådan borste upplevs ofta som skonsam mot ögonen och är bra för känsliga ögon då man inte behöver jobba lika hårt nära fransrötterna.

Sammanfattningsvis: Har du väldigt glesa eller tunna fransar kan en smal eller timglasformad borste vara bäst för att komma åt varje strå och ge volym. Om fransarna pekar rakt nedåt kan en böjd borste underlätta att lyfta dem. Undvik alltför stora, yviga borstar om du har få fransar – de kan vara svåra att manövrera och resultatet blir lätt kladdigt eller ojämnt på äldre ögon.

Ingredienser som stärker och skyddar fransarna

Många moderna mascaror innehåller vårdande ingredienser som inte bara färgar fransarna svarta utan även hjälper till att göra dem starkare och friskare – en stor fördel för sköra fransar hos äldre. Keratin är ett exempel på en populär ingrediens; det är det protein som bygger upp hårstråna och kan stärka fransarna genom att reparera försvagade fibrer. Panthenol (provitamin B5) är en annan vanlig komponent som återfuktar och ger elasticitet åt fransarna så att de inte bryts av lika lätt. Likaså tillsätts ofta biotin (vitamin B7), känt för att stimulera hårväxt och motverka förtunning av hårstrån.

Utöver vitaminer kan peptider förekomma – dessa mikroskopiska proteinkedjor kan stärka hårsäcken och främja bättre tillväxt, samt minska risken för att befintliga fransar går av. Naturliga oljor och extrakt är också vanliga i mer vårdande mascaror. Till exempel kan jojobaolja eller ricinolja (castor oil) finnas med för att konditionera fransen och ge glans, eller vitamin E som fungerar som en antioxidant som skyddar hårstråna mot fria radikaler.

En del mascaror för känsliga ögon innehåller lugnande växtextrakt. Ett exempel är blåbärsextrakt, som återfinns i vissa nordiska märken – det vårdar fransarna med antioxidanter samtidigt som formulan är mild och skonsam. Sådana mascaror kan till och med vara rekommenderade av allergiförbund, vilket ger extra trygghet för den som har känsliga ögon.

Kort sagt, att leta efter mascaror berikade med stärkande ämnen kan löna sig. Ingredienser som keratin, panthenol, biotin, peptider, sheasmör och naturliga oljor hjälper till att behålla fransarna starka, flexibla och mindre benägna att gå av​. En näringsrik mascara kan på sikt förbättra fransarnas skick, så att de inte bara ser bättre ut när mascaran är på, utan även är friskare utan smink.

mascara

Appliceringstekniker – lyft blicken utan kladd

Med rätt teknik kan du maximera effekten av mascaran, ge ögonen ett piggare lyft och samtidigt undvika kladd och klumpar. Här följer några appliceringstips särskilt anpassade för mogna ögon:

  • Börja med fransböjning: Innan du applicerar mascaran, använd gärna en ögonfransböjare för att ge fransarna en fin inledande böj uppåt. Detta öppnar upp blicken direkt. Tänk på att alltid böja fransarna innan du tar på mascara – att klämma böjaren på redan målade fransar kan göra att de fastnar och bryts av. Placera fransböjaren vid fransrötterna på rena, torra fransar, kläm försiktigt till och håll några sekunder, gå eventuellt ut mot topparna i omgångar för en jämn böj.
  • Arbeta från roten med små rörelser: När du applicerar mascaran, sätt borsten så nära fransroten som möjligt och vicka den lätt sidledes (zigzag-rörelse) medan du drar borsten upp mot topparna. Denna teknik hjälper till att separera fransarna och fördela mascaran jämnt, vilket motverkar klumpar. Genom att börja vid rötterna får du också mer lyft (mascaran fungerar nästan som en “stylinggel” som håller böjen från fransböjaren på plats). Dra borsten långsamt hela vägen ut till franstopparna så att varje frans dras ut och täcks. Du kan med fördel applicera två tunna lager istället för ett tjockt; låt det första lagret torka lätt och lägg sedan ett lager till för extra volym. Var dock försiktig med att låta mascaran torka helt mellan lager – då kan det klumpa sig om du lägger mer ovanpå. Sikta på högst två–tre lager totalt​.
  • Ta det lugnt och metodiskt: Undvik att hasta igenom mascarasteget. Om man applicerar mascaran för snabbt kan fransarna lätt klumpa ihop sig eller så råkar man kladda utanför. Ge varje öga lite extra tid – använd kanske en spegel med förstoring för att se de små ljusa fransarna. Ett knep är att, om du har svårt att komma åt, lyfta ögonlocket försiktigt med en finger på ögonbrynet för att komma åt fransrötterna, eller att titta nedåt i spegeln istället för rakt fram. Titta nedåt eller håll ögat “halvslutet” när du för borsten över fransarna; då minskar risken att borsten nuddar ögonlocket och lämnar märken. Om du ändå får en liten mascarafläck på huden, vänta tills den torkat och skrapa försiktigt bort den istället för att smeta ut den direkt.
  • Undvik kladd på undre fransraden: Mascaran på de undre fransarna är ett område där många får problem med kladd, särskilt om man har lite oljigare hud under ögonen eller djupare veck. Ett tips är att sätta endast ett tunt lager eller använda en vattenfast mascara just på underfransarna för att minimera risken för utsmetning. Vissa makeupartister rekommenderar till och med att hoppa över mascaran på underfransarna helt om man märker att den alltid smetar av sig. Detta är individuellt – mascara på nedre fransarna kan ge ögat mer definition, men prova dig fram. Om du applicerar där, använd gärna borstens spets för att lägga på färg med lätta rörelser istället för att dra hela borsten; det ger mer precision och mindre kladd. Du kan också hålla en liten bit papper eller en spegelkant bakom underfransarna som skydd när du målar dem.
  • Ytterligare knep för kladdfri applicering: Om du ofta får problem med “pandaunderögon” kan du pudra lite translucent puder runt ögonen och till och med försiktigt över fransarna innan mascaran (mycket lätt) – det hjälper till att absorbera fukt och talg som annars löser upp mascaran. En annan metod är att använda en tubmascara som nämnts ovan, då den sitter bättre på plats och ändå kan tas bort lätt utan olja. Se också till att ögonlocken är torra innan applicering; om du nyss lagt ögonkräm, vänta en stund eller fixera med lite puder på locket så att huden inte är för hal. Slutligen: försök undvika att blinka kraftigt precis när mascaran är nymålad, tills den hunnit torka några sekunder – det är en vanlig orsak till att det annars blir stämplar av färg ovanför globlinjen.

Genom att ta lite extra tid och använda rätt teknik kan du få fransarna att se längre, fylligare och mer upplyfta ut, utan kladd och klumpar. Resultatet blir en piggare och mer öppen blick.

Vanliga misstag att undvika

Även erfarna mascara-användare kan göra små misstag som försämrar resultatet – eller ännu värre, sliter på fransarna i onödan. Här är några vanliga misstag vid mascaraapplicering och hur du undviker dem:

  • För många lager och för mycket produkt: Det kan vara frestande att måla på upprepade lager för dramatiska fransar, men för många lager leder ofta till klumpar och “spindelbens”-effekt där fransarna klibbar ihop. Överdrivet med mascara kan dessutom flagna mer under dagen. Lägg hellre 1–3 tunna lager och se till att torka av överflödig mascara från borsten på en pappersservett innan applicering, så undviker du kladd. Kom också ihåg att en bra volymmascara oftast inte behöver mer än två lager för att ge effekt.
  • Att använda gammal, uttorkad mascara: Mascaror har kort hållbarhet. En tumregel är att byta mascara var tredje månad ungefär. En gammal mascara blir torr och svår att applicera jämnt – den lägger sig i tjocka kakor på fransarna och klistrar ihop dem. Det ser inte bara mindre bra ut; en uttorkad mascara kan även börja fälla och irritera ögonen. I värsta fall kan bakterier i en gammal tub orsaka ögoninfektioner. För din ögonhälsa och bästa resultat, ersätt mascaran regelbundet.
  • “Pumpa” borsten i tuben: Många har för vana att snabbt föra borsten upp och ner i hylsan för att få upp mer färg. Detta bör du absolut undvika. När du pumpar borsten så pressar du in luft i mascarahylsan, vilket får mascaran att torka ut snabbare och bilda klumpar. Lösningen är att istället skruva och vrida ut borsten med en lugn rörelse – dra den längs insidan av tuben så fastnar lagom mycket produkt på borsten utan att vispa in luft.
  • Felaktig användning av fransböjare: Som nämnts tidigare, att böja fransarna efter att mascaran applicerats är ett allvarligt misstag. Då är fransarna stelare och fastnar lätt i böjartången, vilket kan göra att de går av eller rycks ut. Böj alltid innan du målar, och kläm inte för hårt. På så vis får du en fin böj utan att skada fransarna.
  • Att titta upp eller blinka mycket vid applicering: Om du märker att du ofta får mascara på ögonlocket eller ögonbrynen när du målar, kan det bero på att du höjer blicken för mycket. När du tittar rakt upp med öppna ögon medan borsten förs på, kommer fransarna lätt åt huden innan mascaran hunnit torka. Försök istället titta nedåt som tipsats ovan, och blinka inte förrän du dragit undan borsten. Om det ändå händer, låt fläcken torka och peta bort den försiktigt istället för att gnugga.
  • Överdriven mascara på underfransarna eller ingen alls: Båda extremerna kan ge en obalanserad look. Att strunta i underfransarna kan få ögat att se tungt ut upptill och “tomt” nertill, men att å andra sidan applicera för mycket mascara på underfransarna kan leda till kladd och en överdrivet sminkad effekt. Balans är nyckeln. Måla underfransarna lätt, kanske med en särskilt smal borste eller bara spetsen av borsten, och överväg vattenfast formula där för att minimera stämpling under ögat. Har du hooded eyes (ögonlock som vilar på fransraden) kan det faktiskt vara bättre att hoppa över underfrans-mascara helt, för att undvika att dra ner blicken.
  • Att bara använda vattenfast mascara dagligen: Vattenfasta mascaror är suveräna för speciella tillfällen eller fuktiga förhållanden, men de kan vara mindre bra i längden om de används varje dag. Dels är formulan ofta torrare och svårare att bygga volym med, men framförallt kräver de mer gnuggande vid borttagning, vilket sliter på fransarna. Om du varje kväll måste gnida hårt för att få bort mascaran riskerar du att fransarna bryts eller tappas i förtid. Spara därför den vattenfasta till när du verkligen behöver den, eller använd en mild tvåfas-remover och låt den verka ordentligt så att mascaran löses upp utan kraftigt gnugg.
  • Att inte tvätta bort mascaran ordentligt: Det kanske största felet man kan göra ur franshälsosynpunkt är att gå och lägga sig med mascara på. Inget sliter så på fransarna som att låta dem vara täckta av kosmetika dygnet runt. Mascaran tynger ner fransen och kan göra den skörare om den får sitta för länge. Rester av mascara från gårdagen gör dessutom nästa dags applicering klumpig. Se alltid till att rengöra fransarna milt men noga varje kväll. Använd en ögonmakeupremover som löser upp mascaran effektivt – gärna en oljebaserad för vanlig mascara eller en specifik remover för vattenfast – och svep bort all färg. Genom att vara noggrann med rengöringen håller sig fransarna friskare och du undviker också irritation i ögonen. Kom ihåg: misstag som att sova med mascara eller använda gammal mascara kan leda till torra, spröda fransar och till och med ökad fransförlust över tid, så det lönar sig att vara omtänksam mot fransarna.

Extra funktioner: primer och fibermascara

För att få ut ännu mer av din mascara-rutin kan det vara värt att titta på extra produkter eller speciella mascaratyper som är särskilt bra för glesare eller skörare fransar. Två populära alternativ är mascaraprimer och fibermascara.

Mascaraprimer (även kallat fransprimer eller mascara-bas) är en separat produkt som appliceras före din vanliga mascara, ungefär som en grundfärg. Primern är oftast vit eller genomskinlig och innehåller ingredienser som vårdar fransarna samt små fibrer eller vaxer som fäster vid fransen och bygger upp volym och längd. Syftet är att konditionera fransarna och ge mascaran en bättre grund att fästa på. En bra primer kan göra att mascaran glider på lättare, minskar risken för klumpar och smul samt ger extra fyllighet. Den lägger sig som ett förstärkande lager runt fransen – tänk som ett “stödjande skelett” – vilket framför allt hjälper tunna eller mjuka fransar att se tjockare ut. Dessutom innehåller många primers närande ingredienser (vitaminer, oljor, panthenol) som ger fransen vård under dagen. Efter att primern torkat något applicerar du din vanliga mascara ovanpå; du kommer märka att färgen byggs upp snabbare och fransarna ser både längre och tätare ut med färre lager. Att använda en primer är ett enkelt steg som kan ge en stor effekt, särskilt för äldre fransar som tappat sin naturliga fyllighet. (Tips: vissa mascaror säljs som två-i-ett med en primer i ena änden och mascara i den andra.)

Fibermascara är en typ av mascara som är berikad med små fibrer (ofta av silke eller nylon) i formulan. Tanken är att fibrerna ska fästa vid dina naturliga fransar och förlänga samt bygga volym genom att bokstavligen lägga till längd på fransen. När du drar borsten genom fransarna följer fibrerna med och lägger sig som förlängningar på dina franstippar, vilket kan ge en imponerande “lösögonfrans-effekt” utan att du behöver använda lösfransar. Fibermascaror är utmärkta om du har väldigt korta eller glesa fransar och vill ha maximal längd och volym. De kan kräva lite övning vid applicering – det är bäst att lägga fibermascaran i lager och kanske kombinera med en vanlig mascara. Vissa väljer att applicera ett lager fibermascara, sedan en vanlig mascara ovanpå för att “bädda in” fibrerna. Slutresultatet kan bli betydligt mer dramatiska fransar än med en vanlig mascara. Notera att du bör ta bort en fibermascara försiktigt (ofta löses den upp med varmt vatten om det är en tub-formula, eller med remover) så att du inte råkar dra loss fibrer och fransar. Men rätt använd är fibermascaran ett kraftfullt verktyg för den som känner att de naturliga fransarna inte räcker till.

Andra extrafunktioner värda att nämna inkluderar tubmascara-teknologin, som vi redan berört – dessa formar små “rör” runt fransen som inte smetar ut alls förrän du blöter dem med varmt vatten. Det gör dem perfekta för känsliga eller rinniga ögon, eftersom de varken kladdar eller kräver hårt gnugg för att tas bort. Det finns även mascaror med inbyggda serum eller peptider som på sikt kan stimulera fransarnas tillväxt, samt specialmascaror för underfransar med extra smal borste. Men generellt sett kan en bra primer och/eller en fibermascara i kombination med din vanliga mascara ge ett stort lyft. De fungerar som extra verktyg i din sminkväska för att skräddarsy mascararutinen efter just dina fransbehov – vare sig det är mer näring, hållbarhet eller längd du är ute efter.

Med rätt mascaraegenskaper, borste, ingredienser och appliceringsteknik – samt vetskap om vad du ska undvika – kan du som äldre kvinna få fantastiska fransar som ramar in ögonen vackert utan irritation eller onödigt slitage. Genom att anpassa din mascara och rutiner efter dina fransars nuvarande skick kan du återfå mycket av den definition och intensitet som pigga fransar ger blicken, oavsett ålder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *