Hitta undertonen på din foundation!

Hitta undertonen på din foundation!

De flesta guider föreslår att du ska titta på dina vener på underarmarna, eller att du ska prova smycken i antingen guld eller silver. Det kan räcka för vissa av oss, men det finns mer bakom underton än vad man passar i. Så häng med oss på FÄRG och lär dig mer om underton, vilken foundation du ska välja, och vilka färger som smickrar din hudton!

VAD ÄR EN UNDERTON? ÄNDRAS DEN?

Undertonen på din hud är den färg som lyser igenom det översta hudlagret. Du kan oftast se den på upphöjda delar av ansiktet, så som i pannan, på kindbenen och hakan. Det går även att se på halsen och käken. Däremot är det viktigt att tänka på att du inte automatiskt har rosa underton för att du har en naturlig rodnad i ansiktet. Titta då istället på din hals eller på ett ställe utan röda partier.

Din underton kan gå åt kallt, varmt, eller ingetdera och på så sätt vara neutral. Du kan också ha toner av både varmt och kallt, men det brukar vara en av dem som dominerar över den andra. Detta gäller för alla hudfärger.

Eftersom din underton är den färg som lyser igenom så ändras den inte i och med att du blir solbränd eller får någon annan mindre förändring. Att huden blir mörkare eller ljusare förändrar alltså bara ytan!

 


VAD HAR DU FÖR UNDERTON?

För att ta reda på vilken underton du har så måste du först få en bättre förståelse för färglära. När vi exempelvis tänker på färgen röd så tänker de flesta av oss att det är en varm färg, men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Röd är en så kallad flexfärg, som innebär att den kan vara både varm och kall, beroende på vilken underton den drar åt. Även färgerna lila och grön kan vara både varma och kalla. Precis som din hud!


De färger som avgör om en färg är varm eller kall är gult och blått. Färger med gul underton är varma, och färger med blå underton är kalla. Men eftersom blå hud inte är någonting vi ofta ser hos människor så får vi gå på de hudfärger som är mer vanliga. Med andra ord kan vi säga att de som är kalla i huden går åt rosa med blå underton. Om det gula och det rosa är i harmoni så är din hud neutral.

 

Krångligt? Ja, det tycker vi också. Därför har vi satt ihop ett färgschema nedan där du kan jämföra varma, kalla och neutrala hudtoner.

Hur hittar du din underton? Här är varma och kalla hudtoner.

Färgerna i färgschemat är hämtade efter FÄRG’s foundationfärger, så alla toner finns i vårt sortiment, tillsammans med många fler! Psst... applicera koden UNDERTON i kassan för 10% avdrag på alla foundation- och puderprodukter!

 

Som du kan se så är skillnaden inte stor, men den kan var avgörande när du väljer foundationfärg. Om du är kall i huden och applicerar en foundation med varm underton så kan du lätt se grå eller sjuklig ut.

 

HUR HITTAR DU DIN UNDERTON?

Det är sant att du kan sätta på dig ett klädesplagg eller en accessoar i gult eller blått för att se vad som smickrar din hudton bäst. Detsamma gäller för guld- eller silversmycken, hårfärger och dylikt.
Men om du har svårt att se vad din underton egentligen är, så är det allra bästa enligt oss att testa dig fram.

Du kan då med fördel beställa hem färgprover (klicka här för att prova FÄRGs produkter!), och lägga proverna på en vit tallrik. Gå till en spegel och stå ett par steg bort, håll upp tallriken bredvid ditt ansikte. Vilka toner kan du hitta i din hud, jämfört med dina foundationprover? Vilken nyans ser ut att komma närmast?

Välj gärna ut den mest rosatonade foundation du kan hitta, samt den mest gultonade. Prova dem på din käklinje eller på din hals. Vilken smälter bäst ihop med din hud?


Om du märker att din hud inte drar åt något håll så kan det vara så att du är helt neutral. Vissa sminkmärken har neutrala toner i sitt utbud, men det kan vara svårt att hitta. Hos FÄRG har vi en helt neutral serie för dig som antingen är helt neutral i hudtonen eller behöver göra din nuvarande foundation mer neutral genom att blanda. I serien finns färgerna Cream, Almond och Tereza.

Det finns också färger som är neutrala med en svag dragning åt något håll. Kika på våra basprodukter för att hitta din färg!

 

En sammansättning av hudtoner där en rad är varm och en rad är kall.
I den här bilden kan du lättare se skillnaden mellan varma och kalla hudtoner. Den övre raden är varma, som du kan se på den helt klart gula undertonen i huden. På den undre kan du se en kallare underton, som du kan se i det lite mer rosa- och rödtonade.

HUR VET DU ATT DU HAR HITTAT RÄTT FÄRG?

Din foundation ska försvinna på käklinjen och halsen. Du ska inte se ett ljusare eller mörkare streck någonstans. Du kan prova att arbeta in din foundation i huden med en svamp eller borste. Syns den fortfarande så kan den vara för ljus eller för mörk.


Om du däremot är mitt mellan två foundationfärger – ta färgen som är något mörkare! Det är vanligare att man har ett ansikte som är lite mörkare än halsen, än tvärtom. Om du dessutom väljer en ljusare foundation än ditt ansiktes färg så kommer dina porer synas tydligare och upplevas större. Så en något mörkare foundation är den rätta vägen att gå.

 

VILKA FÄRGER PASSAR DIG?

Du får givetvis bära vilka färger på smink och kläder du vill, utan att ta hänsyn till om du är varm eller kall i hudtonen. Om du däremot vill smickra din hud extra och få den att poppa – gå efter samma ton som din hud är.

Med andra ord, om du är kall i huden kan du prova kalla färger. Kalltonade lila, gröna, blå, rosa och röda nyanser ser fantastiska ut på en mer kalltonad hy.
En varm hud klär i varmtonade färger, som orange, gul, guld, röd och varmtonad grön.

Detta är däremot inte skrivet i sten, och eftersom de flesta av oss har en blandad underton som bara går lite mer åt kallt eller varmt så kan du i regel bära vilken färg du vill. I så fall är det viktigare att behålla ett enhetligt färgschema i själva sminkningen. Har du till exempel en varm färg på ögonskuggan så bör du också använda en varmtonad rouge, annars kan du uppleva att sminkningen skär sig eller ser lite ”off” ut.

 

Tveka inte heller att besöka någon av FÄRGs fysiska butiker. Vår personal består av utbildade makeupartister som kan hjälpa dig att hitta både din underton och foundationfärg.
Vi finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Gillade du det här inlägget? Glöm inte att registrera dig på FÄRG Magazine, så får du rabatter, tutorials, sminkskolor och inspiration direkt på mailen!

Alla kommentarer