HUR DU RENGÖR: Penslar, paletter och sminksvampar!

HUR DU RENGÖR: Penslar, paletter och sminksvampar!

När du sminkar dig så lämnar du spår på både dina paletter och dina borstar. Det kan vara damm av ögonskugga, oljor, döda hudceller eller annan smuts som finns inomhus. För att hålla din sminksamling i gott skick så bör du med jämna mellanrum rengöra dina paletter och verktyg. Smutsiga penslar, exempelvis, förlorar med tiden sin kvalitet och kan irritera din hy.


ATT TVÄTTA SMINKBORSTAR

Du tvättar dina borstar enkelt genom att tvätta dem med schampo, diskmedel eller en hård tvål. Se till att du får ordentligt med tvål på penslarna och tvätta dem tills du ser att vattnet som kommer ur dem är helt rent.  Om du har svårt att få bort en produkt som tycks sitta fast i penseln – använd olja på penseln först, och tvätta den med tvål efteråt.

Tänk på att endast rengöra borsten på penslarna. Skaften kan du torka av med en våtservett eller med en fuktad handduk. När du låter dina penslar torka, ställ dem på en handduk med borsten lutad nedåt för att inte lösa upp limmet som håller fast håret. Det kan hjälpa att rulla handduken på ena sidan och på så vis luta penslarna direkt mot handduken.

Om du använder dina borstar ofta, till bland annat cremebaserade produkter, så bör du tvätta dina penslar minst en gång i veckan. Använder du dem sällan, till mineralbaserade produkter så räcker det att tvätta dem 1-2 gånger per månad. Som avslutning kan du även spraya dina penslar med rengöringsalkohol för att försäkra att inga bakterier finns kvar.ATT RENGÖRA SVAMPAR

Sminksvampar kan dra till sig mycket produkt och blir oftast inte helt rena. Det kan därför vara bra att byta svampen efter ett tag, eller helt enkelt byta till en borste som du lättare kan rengöra. Du kan däremot förlänga livslängden på din svamp genom att rengöra den med tvål. Sminksvampar rengörs lättast med en hårdtvål: blöt svampen under kranen och gnugga den mot tvålen. Krama ur svampen och upprepa proceduren tills det att svampen är ren.

Du torkar svampen genom att låta den ligga öppet på en handduk och lufttorka.SMINKPALETTER

Sminkpaletter blir lätt smutsiga med tiden, speciellt om du använder dem ofta. Smutset kommer ifrån skuggor som lämnar fläckar, oförsiktighet med borstar, vatten eller att paletten följt med i väskan vid ett flertal tillfällen.

Det går ofta att torka av paletterna med en våtservett eller handduk, men ibland fungerar det inte för alla typer av sminkrester. Använd en bomullsrondell fuktad med rengöringsalkohol och stryk på större ytor. För mindre ytor kan du använda en topz på samma sätt. För fläckar av cremeprodukt kan du behöva använda olja först, och rengöringsalkohol efter.

Ögonskuggor kan ibland få en beläggning. De identifieras av ett hårdare lager som ligger på skuggan där det blir extra svårt att få upp färg på penseln. Dessa partier kan uppstå genom att ha använt fingrar, eller något fettbaserat, på skuggan upprepade gånger.
Beläggningen kan skrapas bort med en kniv eller spatel, och sedan dammas bort.

Alla kommentarer