Hur gör du en snygg sotning?

Hur gör du en snygg sotning?

Sotningen är enligt många det svåraste – dels för att mörka färger lätt kan smeta, och dels för att många av oss helt enkelt är för fega för att våga prova!
Här har vi samlat våra makeupartisters bästa tips för att din sotning ska bli så jämn och fin som möjligt.
Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att en sotning kan göras på en mängd olika sätt med i princip vilken färg du vill. Den klassiska sotningen brukar gå i svart och mörkbrunt, men man kan också hålla sig till bruna eller grå nyanser för en mjukare effekt.
Du kan också behöva anpassa skuggan för vilken ögonform du har. Läs mer om ögonformer och våra rekommendationer här!1. PREPPA ÖGONLOCKEN

För att jämna ut hudtonen och ge ögonskuggan en bra grunt att fästa på så kan du applicera ett tunt lager concealer på locket och under ögat. TIPS: Tänk på att jämna till linjer som kan uppstå utav concealerprodukter innan du lägger din ögonskugga, så att skuggan inte blir fläckig.


2. BÖRJA MED LJUSARE FÄRGER

För att toningen mellan din mörka sotning och resten av locket ska bli så jämn som möjligt, så börjar du med att lägga en neutral skugga från brynbenet ner till globlinjen. Använd en färg som är lik din egen hudfärg, men som är något mörkare.


3. BYGG UPP TILL SVART!

Nu kan du börja lägga dina mörkare färger!
Fyll i globlinjen med en lite mörkare färg än den du precis la under brynbenet.. Använd en rundare blendingborste för att få färgerna att gå samman, och bygg upp färgen successivt. Den här skuggan ska inte gå lika högt upp som den ljusare färgen – övergången ska vara mjuk och gradvis bli mörkare.

Dags att svärta ditt lock! Ta lite svart färg åt gången och pressa på färgen med en platt pensel och lätta rörelser. Rör inte penseln för mycket – då kan små svarta korn lossna och hamna under dina ögon! Klappa på färgen och arbeta från fransraden upp mot globlinjen. När du kommit upp så högt med färgen, sudda den samman med skuggorna du la tidigare. 

Bygg upp färgen försiktigt, och till önskad effekt.

Känner du att det ändå ramlar ner och fäster sig under ögat? – Applicera ett tunt lager löspuder under ögonen som skydd medan du gör din ögonmakeup. När du är klar med sminket så kan du bara svepa bort pudret och nedfallet.


4. MARKERA DINA FRANSAR

Fukta en snedskuren pensel och rugga in lite svart färg mellan fransarna, så nära rötterna du kan komma. Gör samma sak med penseln från undersidan, så att du också markerar undertill. Det här kommer att rama in ögat och täcka luckor mellan fransarna, som annars kan distrahera från helheten.


5. SOTA UNDER ÖGAT

Upprepa stegen även under ögat. Om du har en intensiv sminkning på det övre locket så behöver du balansera på undersidan, annars kan det lätt se lite underligt ut. Använd samma tekniker, men mindre borstar som gör att du får mer kontroll.


PRICKEN ÖVER I

Avsluta med en dutt highlighter i innervrån på ögat och rikligt med mascara för att ge en helhet på looken. Känner du dig modig kan du också använda lösögonfransar, för en mer svepande look.

 Vill du ha en extra intensiv blick? Använd en svart kajalpenna på vattenlinjen. Vill du öppna upp ögat och få det att se större ut så kan du göra detsamma fast med en vit penna.

 Känns det för mycket med en massa svart? Då kan du ersätta med en mörkbrun eller grå färg på locket, eller hålla dig till att bara sudda med svart i yttre delen av ögat.

 

Alla kommentarer