Vilken ögonform har du?

Vilken ögonform har du?

Att sminka sig utifrån sin ögonform är något som fler börjar bli medvetna om. Att veta din ögonform kan göra att du lättare vet vilken form din ögonskugga kan ha för att bäst smickra dina drag.

Men hur tar du reda på det?
I den här sminkskolan lär vi dig hur du ser skillnad på olika ögonformer och vad som utmärker dem. Kom ihåg att du alltid kan ha en kombination av flera ögonformer, och att du självklart får sminka din ögonform precis så som du vill!
VAD SKA JAG TÄNKA PÅ?

Det du först borde se efter är om du har ett globveck eller inte. Ett globveck är stället där ditt ögonlock möter brynbenet och skapar ett veck. Om den är synlig så är nästa steg att kolla om den är synlig när du tittar rakt fram i spegeln. Ibland kan globlinjen, tillsammans med locket, vara helt eller delvis dolt av huden ovanför. Det kan du behöva ta hänsyn till när du sminkar.Mandelformade ögon, även kallade idealögon.

MANDELFORMADE ÖGON

Det här ögat ses ofta som det lättaste att sminka, eftersom man inte måste tänka så mycket på ögats form och hur huden lägger sig runt omkring det. Det har ingen speciell lutning åt något håll, locket är synligt och det finns ingen hud som döljer globlinjen mer på något ställe, varken i ytterkant eller på insidan. Det sitter inte långt in i ansiktet, men står inte heller ut.

Det här ögat passar i de flesta former, och det finns ingenting särskilt att ta hänsyn till. Det är enligt oss inte den vanligaste ögonformen. De flesta av oss har någon form av variation, även om grundformen går mot mandel.Ögon med mono-lids, eller helt enkelt ett dolt globveck.

ÖGON MED DOLD GLOBLINJE

Du har ögon med dold globlinje om utrymmet mellan brynet och fransraden är slätt, utan att delas av en linje på locket. På engelska kallas det ibland för ”mono-lids”, men man menar då att vecket ligger djupare under huden som döljer det.

När du sminkar: Pudra ordentligt, annars kan produkter glida omkring på locket. Låt gärna dina ögonskuggor gå högre upp på ögat så att de syns även med ögat öppet.Hooded eyes, ögon som har överhäng och dols av hud eller brynben.En annan variant på hooded eyes där ögonlocket knappt syns.

”HOODED EYES”

Ibland kan globlinjen och locket förminskas eller döljas helt av överhängande hud. Brynbenet kan också träda fram och bidra till detta. Det här brukar på engelska kallas för ”hooded eyes”, och många med den här typen av ögon tycker att de är lite svårare att sminka. Men så behöver det naturligtvis inte vara!

När du sminkar: Pudra ordentligt och klappa på mycket pigment så att din ögonskugga sitter på plats! Lägg dina skuggor högre upp på locket så att de syns ordentligt över globlinjen. Gå längre upp ju längre ut på ögat du kommer för att minska intrycket av att globvecket ligger dolt.Ögon med negativ globlinje, som kan se ledsna ut.

NEGATIV GLOBLINJE

Du har en negativ globlinje om brynbenet formar en lutning på din ögonform. Den högsta punkten på din globlinje är oftast vid inre delen av ögat, och lutar sedan neråt. Den här sortens ögon kallas ofta för ”droopy eyes", eftersom de kan se något droppformade ut.

Viktigt när du sminkar dig: Fokusera skuggan i globlinjen på yttre delen av ögat, och låt den gå högre upp i ytterkant där du vill att globlinjen egentligen ska fortsätta. Lägg gärna en mörkare skugga i ytterkant för att jämna ut och lyfta upp.Ögon som lutar uppåt, kallas ibland cat eyes i och med formen.Ögon som lutar neråt, och kan se ledsna ut.

LUTANDE ÖGON

Om vinkeln på yttre delen av ögat drar nedåt eller uppåt så har du lutande ögon! Här brukar fokus ligga på att antingen framhäva eller jämna ut ögats form. Det beror dock helt på din personliga preferens. Generellt brukar man på ett nedåtgående öga försöka balansera och lyfta formen, medan man på ett uppåtgående antingen dämpar eller förstärker lutningen.

När du sminkar: Anpassa dig efter ögats form! Försök att antingen förstärka formen eller jämna ut den. Förstärker gör du genom att följa formen så som den redan ser ut. Dämpar gör du genom att göra motsatsen - till exempel kan du lyfta ett nedåtgående öga med uppåtgående skuggor. Eller dämpa ett öga som har sin lutning uppåt med lägre liggande skuggor.Runda ögon, som ibland kan ha mellanrum under iris.

RUNDA ÖGON

Om du har mer utrymme på höjden och kanske till och med lite synlig ögonvita under iris, så har du runda ögon. På runda ögon brukar man oftast fokusera på att antingen förstärka rundheten, eller smalna av ögonen med olika tekniker.

När du sminkar: Ha en plan – vill du göra ögonen rundare eller vill du få dem att se långsmalare ut? Experimentera gärna med olika former på din ögonskugga och eyeliner. På runda ögon är det den egna smaken som gäller. En eyeliner med vinge kan smalna av, medan en ögonskugga som följer ögats form förstärker den runda formen.Djupt liggande ögon som tycks ligga djupt i ansiktet.Utåtstående ögon, som ser ut att tränga fram mer.

FRAMTRÄDANDE ELLER DJUPT LIGGANDE

Ett par djupt liggande ögon har ett tydligare brynben som ofta kastar en skugga över ögat. Det kan då se ut som att ögat sitter djupare och längre in i ansiktet.
På ett framträdande öga är det tvärt om – ögonen sitter längre fram och skapar ofta en lätt upphöjning av huden runt om. Även här kan mer av ögonvitan synas runt iris, precis som på runda ögon.

När du sminkar: På djupt liggande ögon kan du undvika mörka skuggor i globlinjen, då det förstärker djupet. Ett framträdande öga kan dämpas genom att använda en något mörkare färg över hela locket, så att ögat inte kommer fram lika tydligt.

Alla kommentarer