Perfekta bryn – steg för steg!

Perfekta bryn – steg för steg!

Ögonbryn är ett omtalat ämne som blivit mer och mer vanligt att lägga fokus på, även vid den mer naturliga sminkningen. Formar du dem rätt så kommer de inte bara ge struktur till ditt ansikte, utan också lyfta dina drag och rama in dina ögon. Har du därför inte så mycket tid på morgonen när du sminkar dig – fokusera gärna på brynen!

Det kan vara svårt att veta exakt var du ska börja. Brynprodukter finns i överflöd och brynen ska ju helst vara anpassade för dig. Därför har vi tagit fram en komplett guide till hur du lättast och mest effektivt uppnår bäst resultat, samt vilka produkter du kan använda.

perfekta_ogonbryn_L.jpg
1. HITTA FORMEN

När du bestämmer formen på ditt så utgår du ifrån de strån du redan har. Precis som makeupartister ofta gör så börjar du med att mäta ut var det ska börja, var det ska sluta och var den högsta punkten ska ligga. Det gör du genom att ta hjälp av stödlinjerna som visas på bilden ovan.
Höjd och tjocklek varierar så klart från person till person och har mycket med personlig smak att göra. Däremot utgår man ofta från samma grundform, den så kallade idealformen (som ibland också kallas för ”bruten åra”). Den här grunden är generellt den mest smickrande för de allra flesta ögon och typer av ansikte.

Naturliga ögonbryn

2. MÄRK UT STÖDPUNKTER - BEHÖVER BRYNEN PLOCKAS?

Se därefter hur pass nära din naturliga form kommer idealformen. Du kan behöva anpassa lite: kanske har du något rakare bryn, eller en skarp båge? Gör små markeringar med ögonskugga eller eyeliner som du lätt kan tvätta bort med stödlinjerna som utgångspunkt.
Ibland kan man behöva plocka bort strån som avviker från stödpunkterna. Om du upplever att du behöver göra det så finns det några bra saker att tänka på. Du vill helst undvika att plocka strån från ovansidan, då det är lätt att förstöra den naturliga böjen. Har du två väldigt olika bryn så kan du däremot behöva göra det ändå, men i så fall från ena sidan för att det ska bli jämnare. Du vill inte heller plocka bort strån som känns för långa, för då är risken att du tunnar ut ditt ögonbryn mer än nödvändigt.


Är stråna för långa?
Kanske sticker ett par strån ut för långt utanför din markering. Dessa kan du i så fall trimma med en liten sax. För vissa så räcker det med att bara klippa till en fin form, utan att behöva ta bort några hårstrån alls.

3.  DAGS ATT PLOCKA!

Om du upplever att brynen behöver plockas, ta bara där det absolut behövs, alltså de strån som växer långt utanför formen du vill ha. Känns det osäkert att ge dig direkt in med pincett så kan du använda en hudfärgad läpp- eller kajalpenna och måla över de strån du tänkt plocka. Då kan du se hur det kommer se ut i slutändan.

Sedan är det dags att börja plocka! Ta lite i taget så får du bättre kontroll, och byt sida ofta för att kontrollera symmetrin. Det är bättre att ta för lite till att börja med – skulle brynen tunnas ut för mycket så krävs det mer ifyllning sen, och ju mer ifyllning som görs, desto mindre naturligt kommer det se ut.

Tips! Titta i en spegel på långt håll emellanåt, så får du en bättre bild av helheten. Detta fungerar också om du vill kontrollera styrka och form på exempelvis din ögonskugga eller contour.

Ifyllda bryn

4. FYLL I LUCKORNA

När du kontrollerat att du har en bra grund så kan du kamma stråna så att alla lägger sig åt samma håll. Efter det väljer du en ögonskugga eller brynpenna att fylla i utrymmet mellan hårstråna med. Detta ger en förtätande effekt. Färgen du vill använda ska antingen matcha brynet, eller färgen ditt hår har närmast rötterna. Om du är blond så kan du generellt använda en något mörkare nyans, och är du svarthårig så kan du gå någon nyans ljusare (då kolsvarta bryn lätt kan se lite hårda ut). 

Använder du ögonskugga så kan du applicera den med en snedskuren pensel, och använder du en brynpenna så kan du istället kamma stråna i olika riktningar så att du kan se om du behöver fylla i mer på något ställe. Man vill generellt ha som mest färg i slutet av brynet och svagare färg närmast näsan. Här behöver du inte vara så försiktig: gör du ett misstag så kan lite kroppslotion på en tops ta bort överflödet.

Bryn och en pensel

5. TECKNA STRÅN MED PENSEL FÖR EN NATURLIG LOOK

Om du vill ge ett intryck av naturligt perfekta bryn, så kan det vara värt att lägga ner lite extra tid på att teckna strån på glesare områden. På så sätt kan du förlänga formen både i ytterkant och mot näsan utan att det ser för sminkat ut. Det gör du enklast genom att fukta din snedskurna pensel och använda den tillsammans med din ögonskugga. 

Tänk på att vara väldigt lätt på handen och måla med spetsen på penseln för att uppnå ett naturligt resultat. Du kan dessutom använda den här tekniken som komplettering till hur du vanligtvis fyller i brynen för mer definition.
Det här steget kan vara lite svårt i början, men med övning så finns det få andra tekniker som blir lika bra.

6. FIXERA!

Ta en titt i spegeln en sista gång. Känner du dig färdig? Då kan ditt sista steg bli att fixera brynen, så att de sitter kvar tills du väljer att ta bort dem. Vill du inte använda ett transparent puder så kan du faktiskt fixera med hjälp av hårspray eller hårgelé. Då använder du en ren mascaraborste (eller en hårdare syntetborste) för att kamma och fixera brynen i den riktning du vill att de ska ligga.


perfekta_bryn_5.jpg


PRODUKTTIPS

Bäst i test brynpenna på Expressen.

Brynpenna - FÄRGs brynpennor är bäst i test enligt Expressens Hälsoliv, och av goda anledningar, tycker vi! Du kan fylla i brynet som det är med solid färg, eller använda den smala spetsen på pennan för att fylla i strån där det behövs. Med bra pigmentering som fäster på både hud och strån kan du både fylla i dina befintliga bryn och måla en egen form. Du behöver heller inte vässa pennan!

Brynskuggor - En brynskugga har många användningsområden och är vad våra makeupartister ofta använder. FÄRG's skuggor kan användas både torra och fuktade, vilket gör att du kan fylla i stora områden med lätthet på handen för ett naturligt resultat, eller fukta skuggan och använda den som en pomade eller eyeliner.