Vilken ögonskugga ska du ha?

Vilken ögonskugga ska du ha?

Det nämns ofta i sminkguider att man borde hålla sig till en viss skala med färger beroende på vilken hudfärg, ögonfärg och hårfärg man har. Men sanningen är att de flesta passar i det allra mesta. I grund och botten så bör du bära vad du själv tycker om och känner dig bekväm i.

Är du däremot sugen på att få ögonen att poppa, eller undrar vilken färg som ger effekten just du vill ha, så finns det guidelinjer som kan vara bra att följa. Vi har samlat våra makeupartisters tre bästa tips!1. VILKEN FÄRG? KONTRASTFÄRGER FRAMHÄVER DINA ÖGON!

Om du söker upp en bild på ”färgcirkeln” så kan du lätt se vilka färger som framhäver varandra. Det ser du genom att titta på färgen mitt emot den du vill framhäva.

Om du tittar på färgcirkeln så kan du alltså se att…

…blå ögon framhävs av varma, orangea toner. Då kan du välja brons, varma bruna nyanser, aprikos, terrakotta eller rakt av en helt orange skugga, om du vågar dig på det.
…gröna ögon framhävs av röda nyanser. Vill du inte använda en klarröd skugga så kan du köra på exempelvis koppar, burgundy, fuchsia, rosa eller roströda toner. Med de här tonerna kan det vara bra att fylla i med en mörkare färg mellan fransarna, så att du inte riskerar att se trött eller febrig ut.
…bruna ögon framhävs av kallare färger, så som blått och lila. Det går också att använda nedtonade nyanser så som grålila, brunlila, syren och kallare pastellfärger. Gröna nyanser är också en fin kontrast till riktigt rödbruna ögon.2. MÖRKT ELLER LJUST?

Precis som med contouring så får du tänka på att mörka färger skapar skuggor och förminskar, medan ljusa färger förstorar och lyfter fram. Vill du därför att ditt ögonlock ska se större ut så kan du lägga en ljus skugga över hela locket. Vill du ge dina ögon lite mer djup så kan du lägga en mörkare skugga i globlinjen. På samma sätt ger en ljus färg på vattenlinjen en förstorande effekt, och en mörk färg förminskar och intensifierar.

Med det här i åtanke kan du ge dina ögon illusionen att sitta längre ifrån varandra genom att lägga en mörk skugga i yttre kanten av ögat, och närmre varandra genom att lägga skuggan längre in mot näsryggen.3. MATT ELLER SKIMMER?

Skimriga skuggor är generellt sätt ett lätt sätt att få en fin ögonmakeup utan att skavanker i appliceringen syns så väl. Däremot kan skimmer också framhäva linjer, vilket gör att det inte är optimalt att använda under ögonen, där man ofta har linjer man inte vill framhäva. Vill du förstärka skuggan i globlinjen så är skimmer inte heller optimalt, eftersom ett skimmer reflekterar ljus – något en naturlig skugga inte gör.

Det är å andra sidan upp till dig exakt vad du vill använda.PRODUKTTIPS


Två ögonskuggspaletter med färger för contouring, highlight, ögonskugga och eyeliner. En för ljus hy och en för mörk.
Every Day All in One Palette

– En ögonskuggspalett med 6 färger som är anpassade efter vad du själv använder mest vid en sminkning, oavsett dag- eller kvällstid. Välj mellan paletter utformade för olika hudtoner, eller färgglada paletter till sommaren. Du hittar paletterna här!


En ögonskugga perfekt för contouring, ögonskugga och för att fördjupa de skuggor som redan finns i ansiktet.

Nougat

– en favorit hos oss på kontoret. Perfekt för att förstärka den naturliga skuggan på ögat, eller som contouring för den lite blekare huden. Du hittar den här.

Ett skimmerpigment som fungerar som både ögonskugga och highlighter.

Bubbly

– en annan favorit både hos oss och hos FÄRGs kunder. Bubbly är ett skimmerpigment i en ljus, champagne-aktig ton som fungerar lika bra på ögonlocket som på kindbenet för lite extra glow. Du hittar skimret här.

Alla kommentarer