Vilken foundation ska du välja?

Vilken foundation ska du välja?

Foundation kan vara något av det svåraste att välja, inte bara för att det är knepigt att hitta rätt färg, men också för att alla konsistenser inte fungerar bra på alla hudtyper. Med detta i åtanke handlar veckans sminkskola om just det - hur du väljer foundation och vad du ska tänka på!

VÄLJ KONSISTENS OCH TÄCKNINGSGRAD

En foundation kan komma i flera olika konsistenser. De finns i allt från flytande, fast krämform, puderform och olika kombinationer.

Till att börja med ska din foundation ha samma färg som din egen hudton och är till för att jämna ut färgen i ditt ansikte, dämpa rodnad och göra blemmor mindre synliga. Olika produkter har olika täckningsgrad, och mängden täckning väljer du utifrån hur mycket du själv vill jämna ut din hud. Är du osäker så är det allra bästa alternativet att testa dig fram. Har du en jämnt pigmenterad hud så kanske du vill ha minimal täckning, och tvärt om.

Beroende på hur din hudtyp är så kan du också behöva tänka på vilken konsistens som är bäst för dig. Om du har väldigt torr hy så är en oljebaserad foundation bra, eftersom den innehåller fukt och inte kommer att torka ut din hud ytterligare. Är du istället oljig i huden så kan en vattenbaserad foundation fungera bra, då den inte tillför ytterligare oljor och gör huden fetare. 
För problemhy är mineralprodukter extra bra, eftersom bakterier inte kan växa i produkter med tillräckligt hög mineralhalt. Det gör att du inte tillför extra bakterier till din hy som den kan reagera på.
HAR DIN FOUNDATION RÄTT UNDERTON?

Din underton är färgen som lyser igenom ditt översta hudlager. Om du är varm drar färgen åt gult, och är du kall så drar den mer åt rosa. Det går att ha en blandning av de båda, men en av dem brukar dominera. Skulle du tycka att ditt ansikte drar mer åt rosa än vad resten av din kropp gör så är chansen stor att du har ytliga blodkärl eller någon annan typ av rodnad i ansiktet som kan missleda dig i ditt val av färg. Testa då din foundation mot halsen eller bröstkorgen för att försäkra dig om att du väljer rätt underton!


Har du svårt att hitta din underton så har vi den perfekta guiden för dig här!KONTROLLERA FÄRGEN I DAGSLJUS!

Testa din foundationfärg på käkbenet eller halsen, och välj den färg som smälter in bäst mot din hudton. Använd dig av en handspegel och stå vid ett fönster så att du kan kontrollera färgen i dagsljus. Ljuset inomhus är ofta gult och kan vara missledande när det kommer till valet av färg. Skulle du ha svårt att hitta en färg som matchar helt perfekt så kan du alltid köpa två stycken och blanda. Ett tips är att ha en färg för sommaren och en för vintern, och blanda olika mängd av varje mellan årstiderna.

PREPPA DIN HUD

När du valt foundation så kan det vara bra att preppa din hud innan du använder den. Skicket på din hud spelar lika stor roll som konsistensen på din foundation, och ju bättre skick din hud är i, desto bättre kommer din foundation se ut.
Om du stiger upp ur sängen och applicerar produkter direkt på ett nyvaket ansikte så kommer det finnas bakterier, smuts och döda hudceller kvar. Du kanske inte heller är helt återfuktad. Det kan därför hjälpa att skrubba huden då och då, eller helt enkelt tvätta av ansiktet och ge den ordentligt med fukt innan du applicerar ett foundationlager som du kommer att bära runt hela dagen. En skrubb kan du lätt göra hemma med honung och grönt lös-te, eller med socker och vanlig matolja. Skrubba däremot inte huden mer än två gånger i veckan.

APPLICERA PÅ RÄTT SÄTT

Medan konsistensen på din foundation och skicket på din hud spelar in, så utgör appliceringen av produkten också avgörande för hur jämnt det blir. Om du exempelvis lägger en massa foundation-prickar i ansiktet som du sedan ska jämna ut, eller tar upp för mycket produkt på din pensel, så kommer resultatet förmodligen bli ganska tjockt och svårt att pudra efteråt. Det är alltså mycket svårare att ta bort överflödig produkt än att successivt bygga upp den.


När vi applicerar foundation så vill vi helst inte använda fingrarna. Det är för att händerna bär på mycket bakterier som kan förorena och irritera känslig hud. Använd istället antingen svamp eller en pensel. När du använder svamp, använd klappande rörelser och dra inte svampen fram och tillbaka. Vid användning av pensel, rör den i cirkulära rörelser. På det här viset ser vi till att produkten arbetas in i huden och inte bara ligger som ett fläckigt lager uppepå.

Börja med att ta lite produkt på svampen eller penseln, och starta appliceringen i mitten av ansiktet. Det är för att ansiktet generellt behöver mest täckning i mitten, och minst längst ut i kanterna.


FÄRGS URVAL

För att göra ditt val av foundation från oss lite enklare så har vi samlat våra kunders favoriter nedan. Glöm inte att du kan beställa färgprover av alla FÄRGs foundations så att du kan prova själv!

Flytande mineralfoundation är en flytande mineralfoundation vars täckningsförmåga går att bygga upp i lager där det behövs. Den är oljefri och har en matt finish vilket bidrar med extra hållbarhet på hud med t.ex. stora porer och fet T-zon, men den gör sig bra på alla hudtyper.

Cremefoundation är en fast kräm med mycket hög täckningsförmåga som även kan användas som concealer på områden som kräver extra mycket täckning för att jämnas ut. På grund av den höga pigmenthalten i produkten kan ibland två färger behöva blandas för att nyansen ska stämma bra nog överens med din hudfärg för att kunna användas i hela ansiktet. Täckningsförmågan går att tunna ut genom att blanda i lite av den genomskinliga produkten ”Base”, eller med t.ex. några droppar ansikts-olja/oljebaserad hudkräm.

Mineralpuder är ett löst mineralpuder som ger fin lyster samtidigt som det vårdar och låter huden andas. Täckningsförmågan är lätt, men går att bygga upp till medium vid behov, beroende på vilken borste och teknik som används. Eftersom att det är en torr, oorganisk produkt, och bakterier inte kan växa i mineraler, så lämpar sig pudret extra bra på t.ex. känslig hy och kan ibland även främja läkningsprocessen av problemhy.Gillade du den här sminkskolan? Glöm inte att registrera dig på FÄRG Magazine nedan, så får du rabatter, tutorials, sminkskolor och inspiration direkt på mailen!Alla kommentarer